blog -起承転結-

2023/10/26

手柄山慰霊塔 平和祈念式に参列しました / Peace Memorial Ceremony at Tegara Mountain

[summary]
I recently attended a ceremony dedicated to the memory of the victims of the pacific war, along with members of the student council and some teachers. The  student council brought with them a thousand origami cranes, made by the students from Himeji International school. Many schools dedicated a thousand origami cranes, and elementary school students recited messages about peace. We also offered flowers in remembrance to the victims.

副校長の長谷川です。本日は午前10時半より開催されました令和5年度太平洋戦全国空爆犠牲者追悼平和祈念式に生徒会役員3名と担当教員と一緒に参列しました。

生徒会役員はこの日のために全校生徒に「平和の誓い」を呼びかけ、折ってもらった「千羽鶴」を慰霊塔前の献花台に手向けることができました。式典は参列者黙祷に始まり、姫路市長式辞に続き、内閣総理大臣、全国市長会会長、兵庫県知事、姫路市議会議長それぞれが追悼のことば(代読あり)を述べられました。次に、被災市長、全国の遺族会代表者など関係者の献花が行われた後、本校を含め地元小中学校、高等学校が千羽鶴を献呈し、締めくくりに地元小学生の平和へのメッセージの朗読(代読)がありました。私たち引率者も一般参列者として献花をさせていただきました。

地中に剣を突き刺した慰霊塔の形は「もう戦争はしない・戦争という名の剣は、二度と抜かない」という未来に向けた不戦の誓いを表現しています。ポーランドナザレ校からの留学生が「広島」へ平和研修に出かけた今日、私たちは姫路から恒久平和を祈念しました。