blog -起承転結-

2023/08/25

韓国スタートアップ研修旅行記後半 / Second half dary of the study trip to Korea

[summary]
August 23rd, we ate cold noodles for lunch, and in the afternoon the students took K-pop dance lessons and walked around HIKR ground. They had fun experiencing real K-pop. August 24th, meeting the Gyeseong high school students. During the welcome ceremony, students were confused about how to communicate at first, but got better with each other. Our students performed a Bon Odori dance, and taught the Gyeseong students how to do it. August 25th, the last day of the trip. We enjoyed the shopping in Myeong-dong, and we experienced authentic spicy seafood hotpot.

8月23日(水)
昼食には韓国冷麺を食べました。午後はK-POP体験として、YouTuberのムンミラ先生によるK-POPダンス体験とHiKR ground 見学をしました。本場のK-POPを皆楽しみ、ダンスをマスターしていました。

8月24日(木)
いよいよ啓星高校との交流会の日を迎えました。ソウル市内の地下鉄で学校に到着、交流会と姉妹校提携締結の調印式を行いました。交流会では、啓星高校の生徒の積極性に後押しされ、最初は戸惑っていた本校の生徒も徐々に話ができ、笑顔が見えてきました。また、SDGsに関するディスカッションも韓国での様々な取り組みを知り、今後につながる学びができました。給食を共にした後には、本校生徒が浴衣で盆踊りを披露し、その後一緒に踊る体験をしました。調印式ということで摺河祐彦校長も駆けつけた記念すべき交流は深まり、名残惜しさのなか幕を閉じました。最後は、以前からの友だちのように生徒も心から楽しんでいたと思います。これからの交流も楽しみです。ひと休憩の後、最後の買い物と夕食に出かけました。

8月25日(金)
昨日は啓星高校での交流ののち、繁華街の明洞での買い物を楽しみました。夕食は海鮮鍋でした。生徒と一緒に本場の辛さを体感しました。あっという間に研修旅行最終日を迎えました。午前中バスで空港に向かいました。関西空港に16時着です。